Stille signaler

Avlesning av nonverbal kommunikasjon

Et prosjekt som skal undersøke om ungdom med hørselsutfordringer kan trene opp evnen til å tolke nonverbal kommunikasjon.

Målgruppen for prosjektet er ungdom og unge voksne i alderen 18-28 år.

Prosjektets målsetting er å utvikle og gjennomføre et opplæringsprogram for avlesning av nonverbal kommunikasjon.

Bakgrunn for prosjektet

Gjennom vårt arbeid med ungdom opplever vi at mange anstrenger seg og bruker mye energi på å lytte og tolke det de ikke oppfatter med hørselen. Vi ser at mange ungdommer benytter seg av nonverbale kommunikasjon, men at ikke alle kan eller har gode nok, strategier for effektiv bruk av strategiene.

Avlesning av nonverbal kommunikasjon som munnavlesning, mimikk og kroppsspråk er strategier som personer med hørselsutfordringer bruker som støtte i kommunikasjon. På denne måten blir kommunikasjon audiovisuell, da man bruker både syn og hørsel. 

Bruk av nonverbale kommunikasjonsstrategier kan gi større utbytte av kommunikasjon, og gi mindre energislitasje i støy og i situasjoner der teknologi ikke strekker til. Det forutsetter imidlertid hensiktsmessig bruk av strategiene.

I dag finnes det ikke opplæringsmateriell for å lære eller trene opp nonverbale kommunikasjonsferdigheter. 

Mål for prosjektet

Vi tror at strategier for avlesning av nonverbal kommunikasjon kan trenes og styrkes. Ved å prøve ut og systematisere et treningsopplegg, kan flere få nytte av nonverbale kommmunikasjonsstrategier.  Vi ønsker en bevisstgjøring hos deltakere og å hjelpe de til å tilegne seg gode strategier de kan benytte i hverdagen. 

Dette vil føre til en opplevelse av mestring og økt kontroll av egen hørselsutfordring. På sikt kan det også hjelpe deltakerne til å minske energibruk og lette kommunikasjon i utfordrende lyttemiljøer.

Etter endt prosjekt vil materiell for gjennomføring av opplæringsopplegget utvikles. Målet er at materiellet inneholder; fremgangsmåte, aktiviteter, resultater fra prosjektet og erfaringer.  

Materiellet blir tilgjengelig på vår hjemmeside slik at de som ønsker kan laste det ned som en PDF-fil. Opplæringsprogrammet blir tilgjengelig for både privatpersoner og profesjonelle. De som ønsker, kan dermed bruke dette i egen praksis.

Gjennomføring av prosjektet

Den praktiske gjennomføringen av prosjektet består av et 8 måneder langt systematisert treningsprogram, med både fysiske og digitale samlinger i gruppe. Egentrening mellom samlingene er essensielt for å oppnå en god utvikling.

For å kartlegge en eventuell progresjon blir deltakerne testet med Eikholt-testen ved oppstart, og ved avslutning av prosjektperioden. Det blir også utført kvalitative målinger og evalueringer før, under og etter prosjektperioden.

På den måten kan vi se progresjonen i form av tall, og få deltakerens egen evaluering av strategien i praksis.

Er du interessert?

Del dette prosjektet

Vi anvender informasjonskapsler ("cookies") for å gi deg en behagelig brukeropplevelse.